2018. 02. 18., vasárnap | Bernadett napja

"A könyvek voltak az én madaraim és madárfészkeim, háziállataim és istállóim és rétjeim; a könyvtár az egész világ tükörképe volt; s a tükörképben megvolt az eredeti minden mélysége, változatossága, váratlansága."

Jean-Paul Sartre

Hétfő:
14.00
-
18.00
Kedd:
9.00
-
18.00
Szerda:
9.00
-
18.00
Csütörtök:
9.00
-
18.00
Péntek:
9.00
-
18.00
Szombat:
9.00
-
12.00

Kisteleki Ede Városi Könyvtár
6760 Kistelek, Kossuth tér 1.
Telefon:
62/259-425

A honlap az Európai Unió támogatásával a TIOP-1.2.3-08/1 program ' Befogadó könyvtár – táguló tudás' és a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0066 azonosítószámú "Táguló tudás - versenyképes könyvtár" című pályázatok keretében készült el.

További részletek a pályázatról...

A honlap indulása óta 85723 látogató 185229 oldalt tekintett meg.

Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése Csongrád megyében: Befogadó könyvtár – táguló tudás - TIOP-1.2.3-08/1

Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése Csongrád megyében: Befogadó könyvtár – táguló tudás címet viselő pályázat a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, mint konzorciumvezető és 6 Csongrád megyei könyvtár (Algyő, Hódmezővásárhely, Mindszent, Mórahalom, szegedi Bibliotéka Egyesület, Kistelek) összefogásával valósul meg. A pályázat keretén belül a Kisteleki Ede Városi Könyvtár 2.761.636,- Ft támogatást nyert.

Jelen pályázat a könyvtárak informatikai infrastruktúrájának bővítését szolgálja, ezen belül különös hangsúlyt kap a szolgáltatások sokoldalú, távoli elérhetőségének megteremtése, az oktatás-nevelés támogatása iskolarendszeren belül és kívül, valamint a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő használók helyi és távoli könyvtárhasználati lehetőségeinek bővítése.

A könyvtár technikai eszközeit az elavultság jellemzi leginkább. A számítógépek használatának javítására szolgált, amikor 2007-ben új helyre költözött a könyvtár és a Teleház a nyitás után a könyvtárban folytatta működését.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a következő eszközök beszerzésére nyílik lehetőség két ütemben: 4 db komplett számítógép, 1 db komplett számítógép Jaws felolvasóprogrammal a vakok és gyengénlátók részére, 1 db szerver, 3 db DVD író, 1 db multifunkcionális nyomtató, 3 db szünetmentes tápegység, 5 db Office Pro program, 5 db Windows XP Professional OEM, 3 db DVD-író program, 1 db vonalkód nyomtató, 1 db vonalkód leolvasó, 1 db digitális fényképezőgép, honlapkészítés.

A pályázat annak a technikai hátterét biztosítja, amely eredményeként megvalósul:

  • a két munkaállomással a könyvtár állományának feldolgozása, majd a számítógépes könyvkölcsönzés. Az automatizálás célja, hogy javítsa a szolgáltatások színvonalát, minőségét; kielégítsen olyan igényeket, amelyeket kézi módszerrel nem lehetséges (pl. források megosztása, csak elektronikus formátumban megjelenő információk szolgáltatása).
  • A használói számítógépeken a könyvtárhasználók tudnak keresni és dolgozni, az interneten való megjelenés pedig kitágítja a használók körét és megalapozza a virtuális könyvtár létrejöttét.
  • A szerver az adatállomány tárolását teszi lehetővé, mely egy átlagos PC-nél nagyobb teljesítményű és főként nagyobb üzembiztonságot garantáló számítógép. de lehetőséget ad más adatbázisok építésére is majd a közeljövőben.
  • 1 komplett munkaállomás áll majd rendelkezésre a vakok és gyengénlátók részére a megfelelő felolvasó programmal. Ez a fogyatékos esélyeit javítja a könyvtárhasználat során.
  • A DVD-író, a digitális fényképezőgép és a multifunkcionális nyomtató az adatok, dokumentumok tárolását, megőrzését és védelmét
  • Az állomány feldolgozása során internetes oldal kialakítása szükséges, ahol a könyvtár megjelenhet a legfontosabb információkkal (küldetésnyilatkozat, nyitva tartás, használói szabályzatok, térítési díjak, katalógus).
  • Az integrált könyvtári rendszer alkalmazásával megvalósuló számítógépes kölcsönzés kialakítása a pályázat másodlagos célja. Ennek elindításához szükséges a vonalkód nyomtató és a vonalkód leolvasó készülék beszerzése.
  • A könyvtárak számítógépesítéséhez szorosan kapcsolódik a nyilvános, mindenki által használható számítógépes katalógus, elterjedt rövidítéssel OPAC. A könyvtár a Somogyi-könyvtár által használt Corvina rendszerhez kapcsolódik majd, ennek az integrált rendszernek az alkalmazásával kerül feldolgozásra a könyvtári állomány. Ezzel lehetővé válik a könyvtári szolgáltatások elérése a hálózaton keresztül. Ezáltal a könyvtári szolgáltatás részben virtualizálódik. A könyvtár szerepe megváltozik annak következtében, hogy a dokumentumok birtoklásának jelentősége csökken; a könyvtár az eredeti információhoz, szöveghez való hozzájutást biztosítja, az olvasó kiszolgálása így több könyvtár állományából valósul meg.

A pályázat első üteme megvalósult, mely során beszerzésre került 4 db komplett számítógép, 1 db szerver, 3 db DVD író, 5 db Office Pro program, 5 db Windows XP Professional OEM, 3 db DVD-író program. A pályázat második ütemének lebonyolítása augusztus-szeptermber hónapokban történik.

   
 
 
   
html / code / design - peter.muller @ freemail.hu